• Pon - Čet od 12:00 do 20:00
    Petak od 12:00 do 18:00
    Vikendom ne radimo
  • Branka Bajića 9A/02
    21000, Novi Sad

UTICAJ LOŠIH NAVIKA NA RAZVOJ MALOKLUZIJA


SISANJE PALCA- smatra se normalnom pojavom u infantilnom periodu. Međutim, ukoliko se ova pojava nastavi u periodu nicanja mlečnih i stalnih zuba, mogu da se razviju različite anomalije usne duplje, poremećaji zagrižaja i govorne mane. Kao posledica sisanja palca obično se javljaju isturenost (protruzija) i iskošavanja gornjih sekutića. Može doći i do utiskivanja i naginjanja donjih sekutića, pri čemu se povećava razmak i nastaje zjap između gornjih i donjih sekutića, što takođe može bti uzrok otvorenog zagrižaja.

TISKANJE JEZIKA- kao posledica sile koju stvara jezik na zube može doći do pojave otvorenog zarižaja u frontu i isturenosti zuba.


GRICKANJE USNE, NOKTIJU- može da izbaci zube iz reda i tako doprinose poremećajima položaja pojedinačnih zuba u zubnom nizu.

Malokluzije usne duplje mogu biti i genetski uslovljene. Sve ove loše navike mogu dovesti do njihovog pogoršanja.

Suzbijanje loših navika sprečiće komplikovanje nasleđenih malokluzija. S obzirom da se na genetske faktore ne može uticati, veoma je bitno što pre uočiti i delovati na štetne navike kod dece. Samim tim će i ortodontska terapija biti jednostavnija i lečenje će biti lakše.