• Pon - Čet od 12:00 do 20:00
  Petak od 12:00 do 18:00
  Vikendom ne radimo
 • Branka Bajića 9A/02
  21000, Novi Sad

Protetika

Pod zubnom protetikom se podrazumeva zamena kruničnih delova zuba u potpunosti ili nadoknada izgubljenih zuba i mekanih delova usne šupljine sa veštačkim protezama.

Razlozi koji dovode do gubitka zuba mogu biti:

 • genetski nedostatak zuba
 • trauma
 • bolesti zuba (karijes,zapaljenje živca,paradentoza… )
 • mehaničko oštećenje

Razlozi za nadoknadu izgubljenih zuba mogu biti estetski i funkcionalni.

U funkcionalne razloge ubrajamo:

 • 1. Resorpciju koštanih tkiva
 • 2. Pomeranje susednih zuba ka praznom prostoru
 • 3. Dislociranje zuba iz suprotne vilice ka praznom prostoruProtetska nadoknada zuba

Nedostatak zuba se može nadoknaditi na različite načine:

Implatatima:

U zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta i naravno od lokalnih faktora, implanti su na prvom mestu zbog dugotrajnosti, jačine i stabilnosti.
Fiksnim protetskim nadoknadama (mostovi i zubne navlake):

Zubna navlaka ili krunica– se izrađuje kada je potrebno zameniti krunični deo zuba u potpunosti tako da imitira oblik, veličinu i boju prirodnog zubaMostovi – su protetska naprava koja nadoknađuje jedan ili više izgubljenih zuba. Za njihovu izradu potrebni su zubni nosači ispred i iza bezubog dela vilice. Na taj način oni bezbeđuju funkcionalnost i estetiku
Zubne navlake i mostovi se izrađuju od različitih materijala kao što su metalo-keramička i bez metalna keramika. Kod metalo-keramičke osnovnu konstrukciju čini metal koji je presvučen keramikom.Pronalaskom jače vrste keramike (Cirkonijum,zirconium dioxide,ZrO2) koja u punoj meri može da zameni metalnu konstrukciju, sada je moguća izrada navlaka i mostova bezmetalne baze. Tako se postiže mnogo lepši i prirodniji izgled fiksne nadoknade.
Mobilnim protezama – To su pokretne protetske nadoknade koje mogu nadoknaditi jednu i više zuba (parcijalna proteza) ili sve zube(totalna proteza) u gornjoj i donjoj vilici.

U zavisnosti od materijala mogu biti:
Akrilatna-klasična proteza
Valplast-mekana proteza bez žičane kukiceSkeletirana – zahvaljujući metalnoj konstrukciji je maksimalno reducirana i može da se povezuje sa ostalim zubima pa su mnogo stabilnije i prihvatljivije u ustima.
ORTODONCIJOM – Uz pomoć ortodontskih aparata može se pomeranjem ostalih zuba popunjavati prazan prostor i na taj način nadoknaditi gubitak zuba.