• Pon - Čet od 12:00 do 20:00
    Petak od 12:00 do 18:00
    Vikendom ne radimo
  • Branka Bajića 9A/02
    21000, Novi Sad

Ortodontski savetiSada kada Vam je postavljen fiksni aparat, verovatno imate neka pitanja na koja tražite odgovore.


Da li će da boli?

Nakon postavke fiksnog aparata, kao i nakon zatezanja, moguće je da ćete osećati pritisak i bol u trajanju od 3 do 5 dana. Ukoliko je potrebno, možete uzeti lek koji obično uzimate protiv bolova (npr. protiv glavobolje). Obavezno pročitajte uputstva za lek koji uzimate. Ukoliko su bolovi veoma jaki, trebalo bi da kontaktirate svog ortodonta. Ako Vas bravice budu „žuljale“ u predelu usana i obraza, preko tih bravica stavite vosak koji ste dobili nakon postavljanja aparata.


Da li mogu da skinem protezu?

Aparat koji sada nosite je fiksiran za zube u toku cele terapije. Ne bi trebalo da pokušavate da ga uklonite, jer na taj način možete da oštetite zube i onemogućite dalju terapiju.


Da li mogu normalno da jedem?

Da. Trebalo bi da budete u stanju da normalno jedete. Da bi ortodontska terapija bila uspešna i efikasna veoma je važno da vodite računa o zubima i ortodontskom aparatu.

Kako biste sprečili njihovo oštećenje, trebalo bi da izbegavate sledeće stvari:

  • Karamele, tvrde bombone, gumene bombone, žvakaće gume, lešnike, orahe, bademe, bonžitu, odgrizanje jabuke (neophodno je da se jabuka pre jela iseče), tvrda zrna kukuruza, . . .
  • Gazirana pića, velike količine sokova¸
  • Izrazito tvrdu hranu koja bi mogla da ošteti protezu


Kako ću da perem zube?

Veoma je bitno da zube perete bar 2 puta dnevno, u trajanju od najmanje 3 minuta svaki put, i da koristite pastu koja u sebi sadrži fluor. Ukoliko je moguće, nosite sa sobom četkicu kada ste van kuće kako biste nakon obroka mogli da operete zube. Čišćenje zuba traje duže kada na zubima imate fiksni ortodontski aparat. Takođe možete koristiti dodatne, pomoćne četkice, kao što su sulkusna i interdentalna četkica. Ukoliko ne budete pravilno održavali oralnu higijene rizikujete trajna oštećenja zuba i desni.
Koliko će trajati terapija?

Ortodontska terapija u proseku traje od 12 do 15 meseci, ali najčešće varira u zavisnosti od težine slučaja. Nedolazak na zakazane kontrole, otkazivanje kontrola, odlepljivanje bravica, produžiće trajanje terapije.


Koliko često ću morati da dolazim na kontrole?

Potrebno je da redovno dolazite na kontrole, kako bi se aparat adaptirao i aktivirao. Kontrole se obično zakazuju u razmacima od 3 do 6 nedelja.


Da li ću morati da nosim još nešto pored fiksnog ortodontskog aparata?

U nekim slučajevima je potrebno nošenje dodatnih elemenata, kao što su intermaksilanre gumice (kače se na gornji i donji aparat) ili transpalatinalni luk (koji se nalazi u ustim i prelazi preko nepca).Da li je potrebno da idem i kod svog stomatologa?

Da. Redovne kontrole kod Vašeg stomatologa su veoma važne u toku ortodontske terapije. Vaš stomatolog je taj koji kontroliše da li imate karijes i kakvo je stanje desni.


Da li ću moći da se bavim sportom?

Ukoliko se bavite sportom koji podrazumeva kontakt, ili vozite bicikl, rolere, bord, preporučuje se nošenje zaštitne gume.


Da li ću morati da nosim još neku protezu posle terapije?

Nakon aktivnog dela ortodontske terapije, svaki pacijent prelazi u retenciju, kada nosi retencioni aparat, koji služi da zadrži zube u pravilnom položaju. To može biti pokretni retencioni aparat (proteza koju sami možete da uklonite sa zuba), providna retenciona folija (koju takođe možete sami da „skinete“ sa zuba) ili fiksni retencioni aparat koji se lepi na unutrašnju površinu prednjih zuba.

 

Retencija je dugotrajna, a period nošenja aparata zavisi od slučaja do slučaja. Trebalo bi da očekujete da se zubi malo pomere nakon prestanka nošenja retencionog aparata. Zubi se pomeraju u toku celog života, što je uobičajeni deo procesa starenja.